Wednesday, October 22, 2014

8'x5' Commission Work Installed

Garden Path - Installed at Alpine Art Center
Garden Path
8'x5'5"
Acrylic on Gallery Wrap Canvas

This is a commissioned work by the Alpine Art Center in Alpine, Utah.

The objective was to create a large-format piece featuring a garden area that had become overgrown. It was created to fit a large wall adjacent the main entry that would becomes a focal piece in the reception area. 

Vaulted walls such as these can certainly evoke a sense of scale, but they can also be difficult to fit the overall design of the space without well-thought-out art or decorations built for the space. In this case, the interior design of the reception area features a
series of plants, trees, and wood that carries on a cottage feel. The painting the client wanted should be large enough to sell the look but not be a full-wall mural.
This is the wall before the install

The solution to this design challenge was to create renderings in photoshop that met the client's wishes as far as the look of the garden goes, but also to estimate the footprint of the painting so fit comfortably on that wall.

I chose a view of the mountains as my background in a purposeful way by capturing the actual mountains if one could see through the wall toward the east. The next thing was to introduce trees and other foliage that fit the actual environment of the Alpine area. 
One of the first rough concepts

The rock in the wall matches the style of the rock features out in front of the Art Center as well as part of their exterior wall.

Lighting was also an important consideration, as the area of installation has shadows that would basically hide the work at different times during a day. To solve this, I introduced lighting hotspots and bright, colorful flowers and plants.

Here are pictures that show the progression from one of the first renderings through the creation process. You see the scope of the wall as well as their temporary solution hanging a relative small painting there over the grand piano.



Another view of the piece installed

No comments:

Post a Comment